Produkty ekologiczne posiadają aktualnie coraz więcej zwolenników. Swoją popularność zyskały za pomocą wszechobecnej dziś promocji zdrowego odżywiania oraz pojawienia się znacznej ilości wegan i wegetarian wśród konsumentów. Masowo sprzedawana w supermarketach żywność zawiera szkodliwe substancje chemiczne, dlatego pożądane są produkty spożywcze pochodzące z naturalnych upraw i hodowli. Wzrost popytu na tego typu produkty są zatem równoznaczne ze wzrostem podaży, dlatego coraz częściej rolników decyduje się na prowadzenie gospodarstw z ekologiczną żywnością.
Poparcie dla reprezentantów branży rolniczej udziela Unia Europejska. Przydziela znacznego wsparcia w rozwój i funkcjonowanie gospodarstw rolnych w postaci nakładów finansowych. Ułatwieniem dla przedsiębiorców tej branży jest także oferowany fundusz za samo przejście na uprawy ekologiczne. Rolnicy mogą otrzymać wówczas od 428 zł. do nawet 1882 zł. za hektar upraw. Pomimo, że przeciętne plony upraw ekologicznych są znacznie niższe od tych uzyskiwanych w powszechnym, standardowym rolnictwie, to nie zniechęca to rolników. Ceny sprzedaży eko żywności są bowiem wyższe, co w dużym stopniu rekompensuje ten aspekt. Ponadto, coraz częściej rolnicy stają się twórcami swoich własnych marek. Ich gospodarstwa rolne się poszerzają a właściciele już nie zajmują się wyłącznie uprawą roślin i hodowlą zwierząt. Reprezentanci tej branży zajmują się coraz częściej również transportem, magazynowaniem czy nawet przetwórstwem. W swoich działaniach odpowiadają na potrzeby konsumentów. Jako, że pojawia się coraz więcej zwolenników zdrowej żywności to wzrasta także podaż na nią.
Kolejnym obserwowalnym w ostatnich latach zjawiskiem jest także pojawienie się na rynku sklepów z asortymentem pochodzącym z wyłącznie naturalnych źródeł. Prowadzenie eko sklepu najlepiej się sprawdzi w dużych aglomeracjach miejskich, gdzie dodatkowym atutem będzie lokalizacja przy ruchliwej ulicy czy w centrum handlowym. Należy pamiętać również, że równoczesne funkcjonowanie sklepu internetowego będzie nie tylko dodatkowym źródłem dotarcia do potencjalnych klientów ale i wzrostem z tego względu dochodów. W obu przypadkach istotne jest, żeby wobec regulacji Unii Europejskiej dotyczących żywności ekologicznej a także na podstawie przepisów polskiego prawa pamiętać o kasie fiskalnej. Pozwoli to uniknąć niepotrzebnych kłopotów już na początku prowadzenia działalności.
W.K.